Visites
dimarts, 19 de juny del 2012
MOSTRA DOCUMENTAL DEL MINIPROJECTE
Aquí us deixo una mica de mostra documental del miniprojecte realitzat.
Podeu escoltar la lectura d'un dels contes:
Podeu llegir 3 dels contes escrits per una nena amb molt bon nivell d'escriptura, una nena amb nivell normal i un nen amb dificultats de lecto-escriptura. Els contes han estat revisats prèviament per la mestra (la majoria dels contes fets pels nens i nenes han estat revisats conjuntament mestra-alumne) en relació a les faltes d'ortografia i puntuació.
Conte escrit per un nen de nivell baix en escriptura (dificultats en lecto-escriptura).
Una casa encantada
Hi havia una vegada una casa encantada en un bosc abandonat i tenebrós. Per allò a prop vivien uns nens que van quedar per anar a la casa encantada. Van quedar a les 8 de la tarda, i quan ja eren les 8 de la tarda van marxar cap a la casa encantada i van entrar amb por. Però no s'escoltava res i dos dels nens van marxar a una habitació, a veure si trobaven alguna cosa. I va sortir de darrere de la porta un home amb un ganivet i els dos nens van sortir corrents. Els altres nens encara estaven a dins de la casa, però ells, espantats, van marxar d'allà i van estar molta estona caminant.
Els tres nens que encara estaven a la casa, de sobte van escoltar un soroll i van sortir esperits. Eren dos fantasmes, però també van sortir rat-penats. Els tres nens van sortir corrents cap a fora de la casa encantada, però els tres nens estaven espantants i molt preocupats per els altres nens que no estaven allà. Però al final, els altres dos nens, van tornar cap a la casa a buscar els seus amics i quan es van trobar tots els cinc nens a fora de la casa, van trucar a la policia i la policia va venir i va detenir a l'home del ganivet que era un assassí.
Autor Lenny
Conte escrit per una nena de nivell normal en escriptura.
La nena Sandra
Hi havia una vegada una nena que es deia Sandra de 15 anys, tenia el cabell ros i bastant llarg. Vivia en una casa encantada amb una piscina encantada, però ni ella ni els seus pares ho sabien, que estava encantada.
Llavors, una nit de lluna plena, la piscina es va començar a buidar i d'allà va aparèixer una persona, va entrar a la casa i va despertar a la Sandra. La Sandra al principi es va espantar, però després aquell home la va tranquilitzar i li va dir que era un mag i que ella també podia ser maga si volia i l'acompanyava. La Sandra va decidir que sí i llavors l'home se la va emportar a la piscina i un cop dins la piscina es va començar a omplir. Però van aparèixer a un món màgic on hi havien follets, mags… i l'home va portar a la Sandra a un lloc que era com un jutjat a on jutjaven si podien ser mags o no.
Ella ho volia ser, però li van posar una condició! La condició era que no ho podia dir a ningú i si ho deia perdria els poders. La Sandra igualment ho va acceptar i li van donar una bareta i els poders. Després d'això va tornar a casa i se'n va anar a dormir molt emocionada.
Al dia següent quan es va aixecar, es va vestir, es va pentinar, va esmorzar, es va rentar les dents i va anar cap a l'Institut. El primer truc que va utilitzar va ser per tenir diners per comprar-se al menjar, però no ho va dir a ningú i va continuar sent una nena corrent i normal, però... bueno era maga.
Fi
Conte escrit per una nena amb bon nivell d'escriptura.
EL MÓN DE LES FADES
Hi havia una vegada un poble molt petit que es deia Sant Llorenç Savall. En una caseta molt gran hi vivien dues nenes molt maques, la Clàudia i la Gina.
Un bon dia la Clàudia i la Gina es van despertar, es van menjar la llet i els cereals i la mare va cridar:
- Nenes prepareu-vos la motxilla que marxem cap el cole!!!
- Sí, mama! - va cridar la Clàudia amb la veu cansada. I van sortir de casa i la porta clac.
Les nenes estaven molt nervioses perquè tenien un examen de matemàtiques. Però un cop fet l'examen, a cap de les nenes els hi va semblar molt difícil. Quan van tornar a casa, la Gina va preguntar:
- Què hi ha per dinar?
La mare va contestar:
- Hi ha sopa i tall.
La Gina va pensar “mmmm, què bo!”.
Va passar la tarda i es van posar a dormir. L'endemà no tenien cole, però la Clàudia va tenir un petit accident i es va trencar la cama. Un cop a casa la Clàudia es lamentava:
- Quines vacances més avorrides! Ai! Quin mal la cama!
La Gina va dir:
- Què passa Clàudia? Et fa més mal?
- Res, res!
- D'acord, ara et porto el menjar.
- Gràcies!
Van anar a dormir i la Clàudia no podia dormir, estava trista per haver de passar les vacances amb la cama trencada i avorrida. I pensant, pensant, va decidir escapar-se i va anar al bosc.
- Què tranquil! - va dir la Clàudia.
Poc a poc anava caminant a peu coix, i caminant, caminant, es va trobar unes casetes molt petitones i uns bitxets molt petitons.
- Què són? - es va preguntar la Clàudia. S'hi va acostar... eren unes fades!
- Oooooh!!!! - la Clàudia va cridar sorpresa. - Mare meva, he descobert un món de fades!!!! Hola fades, sóc la Clàudia!
- Hola, som les fadetes... - van contestar tremolant les fades. - Tu, tu, tu, no ho diràs a ningú, oi? Si ho dius a algú podem córrer perill.
- No, no, no patiu.
Va estar jugant una estona amb les fades i va tornar cap a casa. L'endemà va menjar i no va dir res, va ser el secret de la seva vida.
Conte, contat aquest conte s'ha acabat.
EL PROCÉS D'APLICACIÓ DEL MINIPROJECTE
Aquí us deixo una presentació digital que resumeix i il·lustra amb imatges i enllaços a mostres documentals, el procés seguit en l'aplicació del projecte que partia del problema "Què hem de saber per escriure un bon conte?".
Què volem saber per escriure un conte?
View more presentations from sbolader
dilluns, 18 de juny del 2012
Mapa conceptual del miniprojecte
Adjunto el mapa conceptual on es recull l'activitat "Què hem de saber per escriure bé un conte?" dins l'aprenentatge significatiu i les possibilitats de les TIC.
De mapa conceptual miniprojecte NTICEDU |
Etiquetes de comentaris:
Activitats,
mapa conceptual,
mini projecte
dilluns, 28 de maig del 2012
MINI PROJECTE
El meu mini projecte de l'activitat 2.3 es titula "Què hem de saber per escriure un bon conte?". Aquesta pregunta va sorgir d'un grupet de nens i nenes del grup del qual sóc tutora, 3r de primària. És un grup que mostra molt interès en l'escriptura de contes i sempre demanen consell i ajuda. A més, aquest mini projecte té una activitat "estrella" molt motivadora: la visita d'un escriptor, el Pep Albanell. A partir d'aquesta visita l'alumnat començarà a investigar tot allò necessari per escriure un bon conte i amb la informació trobada i els consells del Pep, cada infant escriurà i, en principi també il·lustrarà, el seu propi conte; tot utilitzant les TIC en les diferents activitats (buscar informació a Internet, processador de text, edició d'imatge, etc.).
La visita del Pep Albanell (amb pseudònim Joles Sennell), va ser la setmana passada i va ser tot un èxit! L'alumnat va estar molt motivat durant tota l'hora i mitja i fins i tot es van quedar amb més ganes! A més, els va explicar els passos per escriure un conte i els va donar molts consells, així com idees que s'incorporaran en les activitats (per exemple, escriure el conte la primera vegada, l'imprimiran i el guardarem en un sobre, després tornaran a escriure'l altra vegada, l'imprimiran i obriran l'altre sobre, llegiran els dos contes, els compararan i en principi el segon ha de ser molt millor que el primer).
Aquí us deixo algunes fotos de la sessió i l'enllaç al bloc de la classe per si voleu llegir més informació sobre com va anar la sessió.
Bloc de la classe de 3r.
La visita del Pep Albanell (amb pseudònim Joles Sennell), va ser la setmana passada i va ser tot un èxit! L'alumnat va estar molt motivat durant tota l'hora i mitja i fins i tot es van quedar amb més ganes! A més, els va explicar els passos per escriure un conte i els va donar molts consells, així com idees que s'incorporaran en les activitats (per exemple, escriure el conte la primera vegada, l'imprimiran i el guardarem en un sobre, després tornaran a escriure'l altra vegada, l'imprimiran i obriran l'altre sobre, llegiran els dos contes, els compararan i en principi el segon ha de ser molt millor que el primer).
Aquí us deixo algunes fotos de la sessió i l'enllaç al bloc de la classe per si voleu llegir més informació sobre com va anar la sessió.
Bloc de la classe de 3r.
dimecres, 9 de maig del 2012
Exemples d'utilització de models d'històries
En l'activitat modelant històries vaig fer l'ampliació posant d'exemple dos casos on s'utilitzen models d'històries, que m'agradaria compartir en el bloc. En el primer exemple el meu paper era de mestra amb alumnat de 3r de primària, i en l'altre el meu paper era d'alumna en formació de professorat.
Pel
que fa a l'activitat on el meu paper era el de mestra, recordo el
DENIP (dia escolar de la no-violència i la pau) on amb la meva
tutoria de 3r de primària vam estar parlant de la guerra i de com de
dura deu ser la vida d'un nen o nena en un país en guerra; la
conversa era molt dispersa, marxaven del tema principal, aportaven
informacions que no tenien gaire clares, etc. Llavors vam estar
mirant uns dibuixos fets per nens i nenes que havien patit guerres,
la majoria de dibuixos tenien una petita explicació del fet que
representava, d'alguna experiència (força dures, per cert); després
d'observar aquests dibuixos va haver-hi una estona on els nens i
nenes de la classe estaven força callats, es notava que estaven
reflexionant i llavors van començar a aixecar la mà per fer
comentaris. A través dels seus comentaris, realment semblava que
aquelles experiències vistes en dibuixos i llegides les haguessin
viscut ells mateixos, eren molt capaços de posar-se en el lloc
d'aquells nens i nenes i feien unes aportacions i reflexions molt
riques. Finalment van fer la seva reflexió escrita sobre la
necessitat de la pau i la veritat que fins i tot nens amb dificultats
en l'aprenentatge, demostraven un aprenentatge significatiu a través
de la seva reflexió. Fins i tot, fa uns dies un nen va portar una
notícia d'un atemptat a un país àrab, la vam estar comentant i
van saber aplicar els aprenentatges del DENIP.
Pel
que fa a l'activitat on el meu paper era d'alumna, m'agradaria
comentar el curs de formació que vaig fer fa tres curs. Era un
assessorament al meu centre sobre el treball per projectes que
estàvem iniciant a la nostra escola. Els dos formadors eren mestres
de l'escola de Rellinars i en les sessions de formació ens
il·lustraven i mostraven diferents projectes que havien realitzat a
la seva escola. A partir dels projectes que ells ens presentaven i la
seva experiència, sorgien els nostres dubtes i a partir d'aquí
fèiem converses i diferents activitats per tal d'entendre la
filosofia del treball per projectes. Si enlloc de presentar-nos les
seves pròpies experiències ens haguessin transmés els seus
coneixements teòrics sobre el treball per projectes, probablement no
haguessin sorgit les converses tan riques que ens aportaven un
aprenentatge tan significatiu. És més, en la meva tasca diària de
mestra, de vegades em sorgeix algun problema en algun projecte (ara
com continuo, com puc reconduir els interessos de l'alumnat, etc.)
i de seguida recupero alguna de les experiències que ens van
presentar els formadors (ah sí! Ells en aquell projecte es van
trobar igual i llavors van fer tal cosa, ho provaré). Per tant,
a través de les experiències d'aquells formadors vaig poder
construir un model mental sobre el treball per projectes, de manera
significativa.
Reflexions activitat modelant històries
M'ha agradat molt aquesta activitat ja que penso
que compartir experiències on l'ús de les TIC té un paper
important per tal de construir un aprenentatge significatiu, crec que
ajuda molt a redefinir el model mental que com a alumnes d'aquesta
assignatura tenim sobre el paper de les TIC en l'aprenentatge
significatiu, ja que el fet de poder il·lustrar aquestes
experiències demostra com són d'importants, doncs, les TIC. A més,
és una activitat motivadora (a tothom li agrada compartir bones
experiències i llegir-ne de noves) i així es desperta la necessitat
o desig d'aprendre i, per tant, s'obre més la porta a la construcció
dels propis coneixements.
Centrant-nos
en l'activitat de compartir els diferents casos i consultant la base
de dades KITE, he pogut constatar en la pròpia experiència que a
partir de les experiències dels altres es realitza un aprenentatge
significatiu ja que aquest coneixements s'emmagatzemen en forma
d'històries que es recuperen, s'analitzen, s'apliquen i es
modifiquen amb les noves experiències pròpies, o dels altres.
Competència digital europea
Adjunto un informe sobre la competència digital europea que l'institut de tecnologies educatives va realitzar el març de l'any passat. Primer situa l'ús de les TIC en la legislació educativa actual, després explica per què cal utilitzar les TIC a les aules i finalment dóna algunes recomanacions i la competència que han de tenir els docents. Aquest document me'l van facilitar quan vaig fer el curs " El programari lliure en la intervenció de les dificultats d'aprenentatge" de Prisma i penso que ens pot ajudar a reforçar el què estem treballant amb l'assignatura NTICEDU, ja que apareixen aspectes que van sortint en els materials d'aquesta.
Informe competencia digital europea
dilluns, 30 d’abril del 2012
CAS: projecte riu, presentació digital
Afegeixo el meu cas presentat en l'activitat 2.1 "modelant històries". Afegeixo a més, que és un cas de la meva experiència pròpia i del qual n'estic molt orgullosa i més després d'analitzar si és un cas basat en l'aprenentatge significatiu. Ara estic acabant l'activitat i fent les últimes reflexions, així que un cop acabada i amb més temps, afegiré alguna d'aquestes reflexions.
No dubteu en visitar el bloc de la classe que va a dur a terme el projecte presentat en el cas (enllaç a l'apartat avaluació de l'aprenentatge) on podreu veure com va quedar l'exposició de la presentació digital!
RESUM DEL CAS
|
||
Una mestra de 3r de primària utilitza les TIC per tal de fer un projecte d'investigació de l'entorn proper de l'alumnat, el riu Ripoll. Finalment es tracta que l'alumnat comuniqui els seus aprenentatges a través d'una presentació digital. | ||
Índex
|
Contingut
|
Accés al text
|
CONTEXT GENERAL
|
||
Experiència en ensenyament | 5 anys | |
Experiència / Nivell d’expertesa en l’ús de TIC | Nivell mitjà, d'usuari. Les utilitza a nivell personal i professional. | |
Tipus d'escola | Infantil i Primària | http://www.xtec.cat/centres/a8026919/ |
Localització del centre | Poble del Vallès Occidental de 2.300 habitants. | |
Connexió | Internet, alta velocitat | |
Localització del recursos tecnològics | A totes les aules de primària i
aules comuns: 2 o 3 ordinadors i projector.
Pissarres digitals: a la biblioteca, a l'aula de 3r, aula de 5è i aula de 6è. Aula de ciències-música: 4 ordinadors, càmeres Motic... D'ús comú: 15 portàtils i 7 notebooks. (Tots els ordinadors, portàtils i notebooks amb connexió a Internet). |
|
Situació sòcio-econòmica de l'alumnat | De totes les classe (és l'única escola del poble), però majoritàriament classe mitja. | |
CONTEXT DE LA
HISTÒRIA O CAS
|
||
Nivell de l'alumnat | 3r de primària | |
Àrea / unitat | Projecte “D'on ve l'aigua?” | |
FITES EN LA
HISTÒRIA
|
||
Activitats planificades a la sessió o projecte | La majoria d'activitats es
realitzen en grups cooperatius: - Observació directa, manipualció i anàlisi de dos gots amb diferent aigua, fent hipòtesis de què és i d'on ve. Conversa en gran grup i conclusions. - Sortida al naixement del riu Ripoll (prèviament preparada): anàlisi de l'estat d'aigua, vegetació i fauna, erosió, etc. - Recerca d'informació. - Experimentació amb les propietats de l'aigua. - Sortida al curs mitjà del riu Ripoll: comparació amb l'estat del naixement del riu, la informació trobada i anàlisi de l'estat actual del riu. - Visita a la depuradora. - Entrevista a la tècnica de medi ambient de l'Ajuntament. - Colònies a Vallcàrquera, el Montseny: els animals del riu i els voltants. - Recerca de més informació, si cal. - Comprovació de l'aigua que malgastem i elaborar propostes per estalviar a l'escola i a casa (comunicar-ho a les diferents classes). - Elaboració del mapa conceptual. - Preparar una presentació digital i fer l'exposició davant les famílies. - Autoavaluació final. |
http://ca.wikipedia.org/wiki/Portada |
Nivell d'aprenentatge esperat | Que l'alumnat sigui capaç de plantejar-se interrogants relacionats amb el seu entorn i sigui capaç de donar-hi resposta després de tot un treball d'investigació i experimentació, sent conscients de la importància d'estalviar aigua. Comunicar el seu aprenentatge a través d'una presentació digital. | |
Tipus d'activitat | Activitats de recerca, experimentació, anàlisi i comunicació, a través del treball cooperatiu i amb l'ús de les TIC. | |
ACTIVITATS DE LA
HISTÒRIA O CAS
|
||
Tecnologies utilitzades | Presentació digital (openoffice), document de text, càmera de fotos i de vídeo, pissarra digital, portàtils, càmera Motic (a la lupa binocular), i el seu programa. | |
Raó per la qual es fa servir | Ja ho havia realitzat el curs anterior amb l'alumnat que llavors cursava 4t, amb molt bon resultat. Durant aquell curs es va marcar una línia d'escola en relació a l'ús de les TIC, marcant que en finalitzar cicle mitjà han de ser capaços de realitzar una presentació digital. | |
Naturalesa de les activitats (tasques cognitives a realitzar) | Utiitzar diferents eines i les TIC per tal de realitzar una investigació de l'aigua i el riu i comunicar el seu resultat. | |
Dificultats trobades | A l'hora de treballar en grups cooperatius hi ha algun petit conflicte, tot i que el fet que dins de cada grup hi hagi unes responsabilitats establertes prèviament i consensuades pel grup (portaveu, secretari, coordinador i material), facilita la resolució dels petits conflictes. | |
Ajuda / col·laboració emprada | Col·laboració de la tècnica de medi ambient de l'Ajuntament, que ens va facilitar força informació sobre el riu Ripoll i la seva història. | |
Rol del professor | Guiar i orientar a l'alumnat en el seu aprenentatge, proposar activitats d'experimentació i anàlisi, facilitar recursos i pàgines d'Internet on trobar informació. Facilitar un ambient de treball agradable i motivador. | |
Rol de l'estudiant | Aprendre a aprendre: construir el seu propi aprenentatge, investigar, explorar, gaudir aprenent, participar en el grup, prendre decisions, relfexionar del propi aprenentatge, ser autònoms. | |
RESULTATS
|
||
Observacions | L'alumnat es motiva molt ja que el seu paper és actiu, són activitats engrescadores i el tema d'estudi és el seu entorn proper on cadascú hi té la seva experiència. En finalitzar el projecte i fer l'autoavaluació, l'alumnat es mostra molt orgullòs de la tasca realitzada. Els resultats de l'alumnat són, en general, força alts. | |
Avaluació de l'aprenentatge | Inicial: a través de la
conversa on tothom hi participa. Sumativa: el paper de l'alumnat en cada activitat, la seva evolució durant el projecte. Final: es revisen les presentacions digitals de cada grup i la participació de cada membre del grup. Es torna a visionar l'exposició per tal de valorar si l'explicació que fa l'alumnat demostra que els coneixements han estat adquirits. L'elaboració del mapa conceptual. L'autoavaluació final. |
http://blocs.xtec.cat/josepgrassegon/2011/12/20/la-presentacio-digital/ |
Lliçó apresa per la mestra | L'alumnat és molt capaç
d'ensortir-se amb les seves dificultats en l'ús de les TIC. Els
motiva molt realitzar activitats de recerca, d'experimentació
pròpia, en definitiva, activitats on ells són els protagonistes. L'alumnat amb més dificultats i amb manca d'atenció adquireixen un paper actiu i no es dispersen tant. |
HISTÒRIA COMPLERTA
ENTREVISTADOR: D'on va
sorgir la idea d'aquest projecte?
MESTRA: A l'escola estem
en un Pla d'Autonomia de Centre i una de les activitats és realitzar
projectes relacionats amb l'entorn proper amb el suport de les TIC.
El curs passat l'activitat concreta era sobre el bosc i aquest curs
sobre el riu que passa i neix al municipi.
ENTREVISTADOR: Així el
projecte no va sorgir de l'alumnat. Això podria provocar que no fos
un projecte tan significatiu per ells?
MESTRA: Depèn de la
manera que es presenti el projecte i depèn del tema. Primer de tot
et situo a la manera de treballar de l'escola: és una escola on
treballem per projectes que integren les diferents àrees, en més o
menys mesura depenent del projecte; són projectes que normalment
sorgeixen del professorat (per tal de treballar tot allò que marca
el currículum), però que es configuren a partir dels interessos i
neguits de l'alumnat. Per tant, l'alumnat ja està acostumat a un
tipus d'activitats on ell és el protagonista. Per ells el riu és un
element del seu entorn molt important ja que s'hi van a banyar, fan
excursions pel voltant, hi van a pescar, viuen al costat, etc. A més,
crec que depèn de la manera de presentar-ho. M'explico: si arribes a
classe i dius “avui començarem a treballar un projecte del riu
Ripoll” no serà tan interessant ni motivador que si arribes a
classe amb dos pots amb líquid i ja abans que diguis res es desperta
la seva curiositat “què és? Què portes? Ho farem servir? Ho puc
tocar?”; a partir d'aquí els hi dius “voleu saber què és?” i
clar, tots entusiasmats criden que sí, “doncs fem grups de
treball, amb persones que no haguem treballat gaire i grups on hi
hagi nens i nenes, i podeu començar a investigar què deu ser el
líquid que hi ha a cada got”. D'aquesta manera, des de l'inici del
projecte ja estan motivats i enganxats i a partir d'aquí, es va
configurant el projecte a partir del què sorgeix de l'alumnat però
el mestre ha de ser capaç d'anar-ho reconduint cap als objectius que
prèviament ha marcat.
ENTREVISTADOR: Sí, tens
raó, el mestre ha de saber presentar-ho i guiar-ho de tal manera que
l'alumnat ho faci seu i es motivi. A més, veig que és un projecte
on es fan vàries sortides i unes colònies.
MESTRA: Sí, si treballem
el seu entorn proper el millor serà que ells el puguin analitzar “in
situ”. Pel que fa a les colònies, la data coincidia amb la
realització del projecte i a l'hora d'escollir el programa
d'activitats vam escollir el més relacionat (els animals del bosc de
riera) i així vam poder comparar el nostre riu amb la riera. Les
colònies van ser gairebé al final del projecte, per tant, van poder
aplicar algunes de les coses que ja havien descobert, van aprendre
coses noves i van reestructurar els seus models mentals.
ENTREVISTADOR: L'objectiu
final era elaborar una presentació digital que expossaríeu davant
les famílies. Com ho vau fer?
MESTRA: Després de tot
el projecte, cada grup de treball havia de fer una presentació
digital per tal de comunicar a les famílies els seus aprenentatges,
això ja dotava de sentit l'activitat. Com a mestra, els vaig
proposar que per tal que tots els grups parlessin de coses diferents
i així les famílies no haguessin d'escoltar el mateix explicat pels
diferents grups, podíem fer subtemes i cada grup preparava la
presentació d'aquella subtema. Així vam dir diferents temes que
havíem après (l'aigua i les seves propietats, estalvi de l'aigua,
com són els rius, el riu Ripoll, el cicle de l'aigua...), cada grup
va escollir un tema i a més, va escollir un aspecte de les colònies
per explicar. A partir d'aquí cada grup va començar a elaborar la
seva presentació digital amb els coneixements adquirits, revisant la
informació que havien cercat durant el projecte, etc.
ENTREVISTADOR: I
prèviament els havies ensenyat com fer una presentació digital?
MESTRA: No havien fet mai
cap presentació digital, així que al projector els vaig mostrar com
s'obria una presentació digital i els vaig mostrar una de feta, per
tal que veiessin que eren diferents diapositives i vam conversar que
tenia imatges, poc text, etc. A cada grup els vaig donar un full amb
els passos a seguir per elaborar-ne una. Els vaig aconsellar que
primer fessin un esborrany de les diapositives que volien mostrar (la
imatge i el text) i que paral·lelament amb la presentació digital,
treballessin en un document de text per tal de recollir tota la
informació que volien explicar amb cada diapositiva. A partir d'aquí
van començar a preparar la presentació digital i se'n van ensortir
força bé.
ENTREVISTADOR: I les
imatges, d'on les van treure?
MESTRA: Durant les
activitats, sortides i colònies tant les mestres com ells mateixos
vam fer fotos (ells sabien des del principi del projecte que faríem
la presentació digital, així que alguns nens i nenes, quan trobaven
alguna cosa interessant feien una foto per posar-ho a la seva
presentació). Aquestes imatges les vam guardar en unes carpetes
(separades per a cada sortida i les colònies) i ells les podien
mirar i inserir a la seva presentació digital. A més, també va
haver-hi grups que van buscar imatges a Internet per inserir-les.
ENTREVISTADOR: I a l'hora
d'inserir-les, els vas haver d'ajudar?
MESTRA: Per inserir les
imatges que teníem guardades a l'ordinador no va haver-hi gaire
problema perquè en el seu full de passos a seguir per fer la
presentació tenien explicat com inserir-la, per inserir les imatges
que buscaven a Internet, a alguns els vaig haver de mostrar com es
feia i d'altres ja en sabien i s'ajudaven entre ells!
ENTREVISTADOR: I a part
de la presentació digital, vas utilitzar altres recursos TIC en
aquest projecte?
MESTRA: Bé, com ja he
dit, paral·lelament a la presentació digital van fer un document de
text on recollien tota la informació que volien explicar per a cada
diapositiva. L'exposició de la presnetació digital es va fer amb
una pissarra digital i era el propi alumnat qui anava passant les
diapositives. Abans de l'exposició a les famílies vam assajar i ens
vam grabar per veure com ho fèiem. També he explicat que durant el
procés anaven fent fotografies ells mateixos. En l'experimentació
amb l'aigua vam fer fotos amb la càmera Motic, una càmera que es
posa a la lupa binocular, cada grup feia fotos dels experiments que
havien fet amb l'aigua i amb el mateix programa editaven la
fotografia i li posaven un títol. I en la recerca d'informació van
utilitzar, a més de llibres i revistes, van buscar informació a
Internet i a les pàgines web que els vaig proposar. A més, vam
voler fer una entrevista a una experta i vam pensar en la tècnica de
medi ambient de l'Ajuntament, ja que organitza periòdicament
brigades de revisions de diferents trams del riu dins el nostre
municipi; però per falta de temps de la tècnica vam haver de
redactar les preguntes i enviar-li per correu electrònic, li vam
enviar un correu entre tots amb el projector de la classe.
ENTREVISTADOR: Quantes
coses! Per la manera d'explicar-ho veig que estàs contenta del
resultat, oi?
MESTRA: Sí i molt! Van
ser capaços de fer unes presentacions amb un nivell molt bo, les
explicacions estaven fetes amb les seves paraules i demostraven que
havien après, es van motivar molt i estaven molt orgullosos del
propi resultat. A més, van saber organitzar-se ells sols, van ser
autònoms i vam gaudir molt.
ENTREVISTADOR: I després
d'aquesta experiència de la qual estàs tan orgullosa, et planteges
aplicar les TIC en d'altres activitats?
MESTRA: Sí. De fet, ja
les utilitzava des que vaig començar a treballar de mestra fa 5
anys, tot i que cada vegada en faig més ús.
ENTREVISTADOR: Hi ha
alguna raó per la qual en facis més ús?
MESTRA: Primer de tot
perquè tenim més recursos a l'escola i el fet de tenir portàtils
facilita que tots els grups puguin treballar còmodament i dins la
seva aula. També perquè a l'escola estem fent formació relacionada
amb les TIC i ja el curs passat vam marcar una lína pedagògica
d'escola amb les objectius que cada cicle ha d'assolir, relacionats
amb l'ús de les TIC. Per exemple, al cicle mitjà ens vam marcar que
fossin capaços d'elaborar una presentació digital, de dominar eines
bàsiques d'edició d'imatges, dominar eines bàsiques del document
de text, buscar informació a Internet i conèixer els recursos que
aporta l'escriptori de l'edu365, etc. I finalment, la última raó és
perquè a mida que les vaig utilitzant m'adono que alhora de ser
engrescadores per l'alumnat, són enriquidores, ofereixen més
possibilitats i a més, hem de tenir en compte que estem en una
societat on la tecnologia té un paper molt important i el nostre
alumnat ha de ser competent en l'ús d'aquestes tecnologies.
ENTREVISTADOR: Tens molta
raó quan dius que l'alumnat ha de ser competen el l'ús de les
tecnologies. Moltes gràcies i a continuar amb aquests projectes!
MESTRA: Sí, gràcies!
EL MAPA CONCEPTUAL
Adjunto el meu segon mapa conceptual. Va costar força fer-lo i quan semblava que ja el tenia, torna'l a refer perquè no es veu clar! Finalment diria que va quedar força bé i comparat amb el primer mapa, aquest demostra que hi ha comprensió dels continguts treballats i demostra el canvi conceptual que he comentat en les anteriors entrades. Això sí, alguns dels conceptes que es proposaven en l'explicació de l'activitat no estan inclosos en el meu mapa, per tant, és un aspecte que caldria millorar i veure com aquests conceptes s'inclourien en aquest mapa.
dimecres, 25 d’abril del 2012
ELS CONEIXEMENTS ES TRANSMETEN?
Analitzant i comparant l'avaluació inicial em vaig quedar parada amb el fet que puntuava amb un 8 que un professor ha de ser competent en la transmissió de coneixements. Vaig pensar: "Com vas posar això??? Si a més, com a mestra intento que sigui el propi alumnat qui aprengui els coneixements per sí mateix significament i constructivament.". Llavors vaig estar reflexionant i tot i que jo intento en la meva tasca diària no transmetre els coneixements, el meu model mental era "aprenentatge: transmissió de coneixements", suposo que pel fet que la meva educació ha estat basada en aquesta metodologia. Crec que el fet de llegir els documents per la PAC, realitzar el debat i sobretot analitzar i reflexionar sobre la pròpia autoavaluació inicial, és allò que m'ha ajudat al canvi conceptual d'aquest model. Així doncs, cal un bon professional de l'educació molt competent en tècniques que potencien i asseguren el desenvolupament de les competències en el seu alumnat.
Etiquetes de comentaris:
Activitats,
canvi conceptual,
reflexions
CANVI CONCEPTUAL???
Abans de fer la PAC 1, quan llegia les diferents mini activitats, pensava "Canvi conceptual?? uff... ho aconseguiré?". Després de realitzar la PAC 1 i, sobretot, després de fer la reflexió en l'informe de síntesi, estic orgullosa del meu canvi conceptual. Quan fas el canvi conceptual és com una sensació de "fer clic" i llavors penses "aaaaaah, vale!". Sobretot, aquest "clic" el vaig fer quan realitzava el mapa conceptual i revisava l'avaluació inicial, ja que va ser en aquell moment quan em vaig adonar de quins models havien canviat i s'havien reestructurat, com per exemple:
El mite “les tecnologies són neutrals”: la meva percepció en l'avaluació inicial era contradictòria ja que en la primera part del meu qüestionari d'avaluació inicial, en la pregunta 2, deia que aquest mite és cert, i en canvi, en la pregunta 10 puntuava la frase “La tecnologia es basa en la ciència per la qual cosa és neutral en relació a prejudicis, valors i actituds” amb un 4, pensant que no és neutral. Penso doncs que tenia una mica d'embolic i el meu model no era clar, per tant, aquesta segona hipòtesi s'ha validat i s'ha aclarit el meu model. Així, ara puc afirmar que, com diu en el mòdul, la neutralitat de la tecnologia és dubtosa ja que aquesta té lloc en un context i espai sociohistòric, cultural i polític, carregat de valors.
Etiquetes de comentaris:
Activitats,
canvi conceptual,
reflexions
dilluns, 19 de març del 2012
LA MEVA PRESENTACIÓ
Aquí us deixo la meva presentació en format de presentació digital. Espero que us agradi i així em conegueu una miqueta millor!
Subscriure's a:
Missatges (Atom)